29.6.2017

Aamun tunnelmat osastolta

Yöllä ei uni ottanut tullakseen, mutta niin se torstai-aamu 29.6 kuitenkin valkeni. Olin yön istunut googlettamassa tuulimunaraskautta ja kaikkea siihen liittyvää, vaikka osaston kätilö oli kehoittanut olemaan googlettamatta. Ihmismieli kun se on niin pirun utelias ja tiedonjanoinen niin en malttanut pitää näppejäni erossa.

Aamulla tapasin lääkärin, joka teki sisätutkimuksen, ultrasi ja kertoi, että mille me alettaisiin. Sain ensimmäiset Cytotec-tabletit pian lääkärikäynnin jälkeen. Kävin pissalla ja päätin mennä nukkumaan, kun en ollut edellisyönä juuri saanut unta. Muutaman tunnin päästä sain lisää Cytotec-tabletteja. Iltapäivä alkoi lähestyä ja pian olisi aika mennä uudelleen lääkärin vastaanotolle, jotta näkisimme, että onko kohtu alkanut tyhjentyä raskausmateriaalista. Ennen lääkärikäyntiä sain kipulääkettä ja pian sen jälkeen olikin minun vuoroni mennä lääkärin luokse. Lääkäri ultrasi ja totesi, että kohtu oli lähtenyt tyhjentymään raskausmateriaalista. Ja päätti samalla "kaapia" tulossa olevaa materiaalia pois.

Huusin ja itkin kivusta, sillä se sattui niin paljon. En tiedä kauanko sitä kesti, mutta se tuntui ikuisuudelta. Toimenpide lopetettiin ja pääsin palaamaan takaisin huoneeseeni. Vastailin viesteihin ja kerroin kysyville väliaikatietoja. Torkahdin. Alkoi olla jo ilta. Menin pissalle, mutta yllätykseksi en saanutkaan pissattua. Ilmoitin hoitajalle etten saa pissattua ja että virtsarakkoon sattuu. Hoitaja haki residuaalimittarin, ultrasi ja totesi rakossa olevan pissaa 550ml. Hoitaja katetroi rakossa olevan pissan pois. Sovittiin, että seuraavan kerran katsottaisiin tilannetta yöllä, jolloin rakossa oli pissaa 1200ml. Taas katetroitiin. Sama toistui useamman kerran. Minulle oli kehittynyt keskenmenon hoidon yhteydessä virtsaretentio eli virtsaumpi. Toistuvasti jouduttiin katetroimaan suuria määriä virtsaa (550ml-1200ml). Spontaani virtsaaminen ei lähtenyt käyntiin, joten minulle opetettiin toistokatetrointi.

"Kyllä se pissa sieltä vielä tulee.."

"No jos nyt välttämättä haluat estolääkityksen tulehdusten varalta.."

Sanoi sairaanhoitaja, kun heinäkuun ensimmäinen päivä pääsin kotiin naistentautien osastolta. Ei tuollaisilla saatesanoilla saisi kotiin lähettää, oli mikä oli. Mukaani sain katetreja ja reseptin antibioottikuuriin, jottei tulisi virtsatietulehdusta. Sen riski on olemassa aina, kun ihminen joutuu toistuvasti katetroimaan. Sovimme kontrollikäynnin naistentautien poliklinikalle viikon päähän, jotta nähtäisiin onnistuuko spontaani virtsaaminen.

Kotona ollessani virtsarakon kipu yltyi kokoajan kivuliaammaksi ja katetroiminen alkoi tosissaan sattua. Sinnittelin tai yritin sinnitellä. Keskiviikkona 5.7, oli pakko soittaa naistentautien poliklinikalle. Kerroin tilanteeni ja puhelimessa ollut hoitaja kehoitti tulemaan näytille.

Poliklinikalla lääkäri totesi, että gynekologisessa statuksessa ei ole poikkeavaa, mutta hän konsultoi vielä päivystävää urologia tämän virtsaamisongelman vuoksi. Urologi ohjeisti lähettämään minut päivystävälle kirurgille. Odotin vuoroani ja aika pian pääsinkin jo kirurgin juttusille. Tutkittiin ja keskusteltiin tilanteestani. Ei akuuttia "hätää". Hän konsultoi vielä päivystävää urologia, jonka ohjeiden mukaisesti minusta laadittiin kiireellinen lähete urologian poliklinikalle virtsaummen vuoksi.

Kotona ollessani oloni kävi hyvinkin kivuliaaksi. Virtsarakon kipu piti tiukasti otteessaan. Jouduin hakeutumaan päivystykseen 9.7, jolloin kokeiltiin ensimmäisen kerran kestokatetria. Muutaman tunnin jälkeen se oli kuitenkin otettava pois, sillä en pystynyt liikkumaan yhtään, koska katetrin "häntä" raapi rakkoa ja aiheutti lisää kipua. Sain reseptille kipulääkettä, puudutusgeeliä ja kehoituksen olla yhteydessä urologian poliklinikalle, josko saisin tietää, koska käyntini siellä olisi.

Uroterapeutin kautta hoituvat ajanvaraukset. Tovin juteltuani uroterapeutin kanssa, hän sanoi, että käyntini siellä olisi joskus elokuun lopussa. Ja, että minun pitäisi nyt vain yrittää pärjätä sinne asti. Hän korosti katetrointitekniikkaa ja sanoi, että voisin myös hakeutua omalle terveysasemalle esimerkiksi kestokatetrin laittoa varten.

Hakeuduin omalle terveysasemalle 12.7, jossa minulle laitettiin kestokatetri. Lähdin kotiin ja ajattelin, että pärjään jollain konstilla elokuun loppuun asti. Se ajatus ei kauas kantanut, kun 13.7 jouduin hakeutumaan yhteispäivystykseen tukkeutuneen katetrin ja verisen virtsan vuoksi. Päivystyksessä vaihdettiin katetri uuteen. Seuraava yö meni valvoessa kovan virtsarakon kivun vuoksi ja perjantai-aamuna 14.7 oli jälleen pakko hakeutua omaan terveyskeskukseen. Tovin odottelun jälkeen pääsin hoitajalle, jonka kanssa päädyttiin pyytämään lääkäri paikalle. Lääkärin kanssa pohdimme eri vaihtoehtoja ja niitä kun ei ihan hirveästi ollut tarjolla, laitettiin minusta lähete yhteispäivystykseen päivystävälle kirurgille. Päivystävä kirurgi konsultoi urologia, joka pyysi gynekologia tarkastamaan gynekologisen statuksen. Ja jos siinä ei olisi mitään erityistä niin otettaisiin minut urologian osastolle seurantaan. Siispä perjantai-iltana Oysin osasto 5 kutsui.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hanna suosittelee

Lonkan ultraääniohjattu lääkeaineinjektio

Pelkään nykyään neuloja ja pistämistä aivan hulluna. En tiedä kumpaa pelkään enemmän. Todennäköisesti molempia yhtä paljon. Sairaalassa onne...

Blogin parhaimmat