31.1.2018

Hoitotahto

"Hoitotahto on henkilön tahdonilmaus, omasta hoidostaan, jos hän vakavan sairauden, onnettomuuden tai vanhuuden heikkouden vuoksi menettää oikeustoimikelpoisuutensa".

www.kanta.fi - mainio digitalisaation mahdollistama sovellus. Tuolta saa monenlaista tietoa terveyteen - ja sairaanhoitoon liittyvissä asioissa. Verkkopankkitunnuksilla voi kirjautua sisään. Ihanan helppoa! Omakannan valikosta löytyy hoitotahto - osio. Jos et ole vielä tehnyt hoitotahtoa, mutta olet sitä miettinyt, niin nyt voisi olla sen laatimisen aika.

Vaikka et olisi kiinnostunut hoitotahdon ilmaisemisesta, niin sikäli et ole vielä kantaan kirjautunut kertaakaan, suosittelen pistäytymään noilla sivuilla, jotta näet, mitä tietoja sinusta on sinne kirjattu. Itse käytän Omakantaa paljon, voin tarkastella tietokannasta terveystietojani ja tutkimustuloksiani. Voin kirjata järjestelmään hoitotahtoni ja elinluovutustahtoni. Järjestelmässä voin myös valvoa, kenelle tietoja on luovutettu. Reseptien uusimiset hoituu muutamalla klikkauksella. 

Olen monien kanssa keskustellut tästä tärkeästä hoitotahto - asiasta, ja moni on ollut sitä mieltä, että hyvä olisi tuollainen tahdonilmaus tehdä. Omassa hoitotahdossani ilmaisen, miten haluan, että minua hoidetaan, jos olen vammautunut tai sairastunut vaikeasti ja parantumattomasti. Hoitotahdon sisällön saa ilmaista vapaasti. Se voi olla esimerkiksi lyhyt lause, joka ilmaisee toiveen olla pidentämättä elämää tilanteessa, jossa toivoa paranemisesta ei ole. Hoitotahdolla jokainen voi siis varmistaa, että omat toiveet otetaan huomioon myös silloin, kun ei enää pysty kertomaan niitä. Toiveet voi kirjata myös elämänlaatutestamenttiin tai edunvalvontavaltuutukseen, nämä ovat erillisiä asiakirjoja, joiden laatimista suositellaan hoitotahdon lisäksi. On tärkeää, että hoitotahto on läheisten ja hoitohenkilökunnan tiedossa, eli tahdonilmaisu kannattaa tulostaa. Hoitotahdon tekijä voi milloin tahansa peruuttaa oman tahtonsa tai muuttaa sen sisältöä.

Monet terveydenhuollon ammattilaiset ovat varmasti kohdanneet tilanteita, joissa sairastunut ei pysty tahtoaan ilmaisemaan ja omaisilla on ollut eriävät mielipiteet siitä, miten pitäisi toimia. Silloin on käynyt varmasti mielessä, että olisipa nyt hoitotahto käytettävissä, niin osattaisiin toimia sairastuneen oman tahdon mukaisesti! Hoitotahto vähentää omaisten epätietoisuutta ja ahdistusta hoitoratkaisussa ja helpottaa lääkäreiden työtä.

En koko hoitotahtoani tähän kirjoita, mutta tässä ote siitä; 

"jos minä vakavan sairauden tai onnettomuuden seurauksena en pysty päättämään omasta hoidostani, esimerkiksi tajuttomuuden tai vanhuuden heikkouden vuoksi, ei minua hoidettaessa saa käyttää keinotekoisesti elintoimintoja ylläpitäviä hoitomuotoja, ellei tilani korjauttamiseen ole selkeitä perusteita. Jos olen sairastunut tai vammautunut vaikeasti ja parantumattomasti, minua ei saa elvyttää, mikäli se lääketieteellisesti arvioiden johtaa siihen, ettei minulla ole toimintakykyistä ja itsenäistä elämää. Tehohoitoa voidaan minulle antaa vain, jos voidaan kohtuudella arvioida, että sen antaminen johtaa parempaan tulokseen kuin pelkästään lyhytaikaiseen elämän pitkittymiseen. Jos toivorikkaana aloitettu hoito osoittautuu tuloksettomaksi, siitä on välittömästi luovuttava. Minulle on aina annettava riittävä oireenmukainen hoito (esimerkiksi kipulääkitys) riippumatta sen vaikutuksesta elinaikani pituuteen. Päätettäessä hoidostani pidän tärkeämpänä elämän laadun varmistamista kuin pitkittämistä. Luovutan elimeni ja kudokseni elinsiirtoon kuolemani jälkeen".




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hanna suosittelee

Mikä musta tulee isona?

Siinäpä vasta kysymys. Hain syksyn yhteishaussa 2021 opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Ei mennyt kuin hetki, kun sain tietää koulupaikasta. Se...

Blogin parhaimmat