31.3.2020

Murskaantunut todellisuus

Istun tuolin reunalla kauhuissani. Tuomiolla. Tummatukkainen, yli kolmenkymmenen oleva ortopedi menee suoraan asiaan ja kertoo sen, minkä tavallaan tiesin jo:

"Suuri osa liikelaajuudesta tulee sisäkiertoon, ulkokiertoa ei ole lainkaan. Intoeing-kävely. Hankalin kipu on trochanter-seudussa, mutta toki potilaalla on myös pitkään ollut nivusen kipua. Torsio on sitten siten, että selkeästi korostunut anteversio molemmin puolin reidessä noin 30° ja lonkka niin haluaisi subluksoitua anteriorisesti. Kokeillaan ensin fysioterapian keinoin tätä rauhoittaa, tehdään lääkinnällisen kuntoutuksen maksusitoumus. Kontrolli syksylle. Jos tästä ei ole apua, nivusen kipu edelleen hankala niin totta kai distaalireiden derotaatiota täytynee miettiä".  

Helvetti sentään, en ole valmistautunut tällaiseen! Mikään iltapäivälehti ei tarjoa näppärää viittä vinkkiä siihen kuinka tulee käsitellä tietoa, että omista magneettikuvista paljastuu 37° ja 39° kierossa olevat reisiluut. Normaalisti ne ovat noin ~15°. Kierot reisiluut tuijottavat minua tiukasti magneettikuvista ja tulee ainakin hetken vielä tekemään niin. Hetkessä aika pysähtyi. Oli vain tämä hetki ja kaiken lamaava epätietoisuus. Oli kuin suuri näkymätön käsi olisi pyyhkinyt tulevaisuuteeni pois. Toivoin, että joku tulisi kertomaan, että tuo äskeinen oli karkea vitsi ja minä kokisin ihmeparantumisen.

M76.0 Pakaralihaksen jänteen tulehdus
M21.8 Muu raajojen hankinnainen epämuotoisuus
M24.8 Muualla luokittamaton muu nivelvika

Toisaalta, kaiken etukäteen koetun ahdistuksen saa tunkea nyt likapyykkikoriin odottamaan pesupäivää. Vihdoin saa levätä. Syyllinen on selvillä. Nivuskivun syytä selviteltiin urologien toimesta tuloksetta 8/2017 ja nyt sillekin on syy ja se on juurikin tuo reisiluiden kierous. Torsiokuvan mukaan reisiluu haluaisi ikään kuin työntyä tuosta nivusen kohdalta ulos. Tämä oli itselleni jollain tapaa arvaamatonta, mutta ei kuitenkaan odottamatonta. Tämähän oli jo periaatteessa aiemmin tiedossa, mutta nyt se vain leimattiin papereihin. Korostunutta sisäkiertoa hoidettiin jo lapsuudessa. Tukipohjalliset, sandaalit, asentohoito ja fyssari. Jonkin verran sisäkierto korjaantui, mutta ei kuitenkaan riittävästi.

Lääkinnällinen kuntoutus alkaa yksityisellä sektorilla 16.4. Kun asiaa mietin, ortopedi sanoi, että siellä on turvallista. En minä sinua sinne päästäisi, jos ei olisi. Kuinka huomaavaista. Suunnitelmana on 1x Fysioterapeuttinen tutkimus lausuntoineen sekä 9x yksilöllinen terapeuttinen harjoittelu. Frekvenssi sovitaan yhdessä fysioterapeutin kanssa. Gluteusharjoitteet core, stabiliteetti. Torsion mukainen askellus.

Kaikin puolin jollain tapaa taas aikamoinen henkinen sirkus. Pää ei pysy mukana, missä mennään. Samalla kun yritän sopeutua nykytilaani, minun pitäisi valmistautua henkisesti myös tulevaan. Illalla se yllättää minut täysin. Melkein kolme vuotta vanha itku. Syvältä, juurista saakka, kumisevan kaukaa, mutta kuitenkin aivan tuore, vanhentunut ja täysin ajankohtainen. Tällä kertaa itken myös vähän ilosta. Tämä kevät on kaikin puolin yksi unelmien hautausmaa. Armo ja kiitollisuus ovat ehkä natisevia kliseitä, mutta silti kovin tärkeitä. Ne kulkevat käsi kädessä, kun opettelen elämään tämän surkuhupaisan kroppani kanssa. Kiitos on kullanarvoinen sana, joka kannattaa suunnata myös itselleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hanna suosittelee

Mikä musta tulee isona?

Siinäpä vasta kysymys. Hain syksyn yhteishaussa 2021 opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Ei mennyt kuin hetki, kun sain tietää koulupaikasta. Se...

Blogin parhaimmat