29.10.2018

Migreeni

Migreeni on kyllä sellaista paskaa, että tätä ei toivo kenellekään. Kivasti kaataa sänkyyn, pimeään ja hiljaisuuteen.

Kun ensimmäinen kova akuutti päänsärky iski, googlasin sanoilla "akuutti toispuoleinen päänsärky" ja ensimmäisenä silmiini osui tulos: aivoverenkiertohäiriö. Muita vaihtoehtoja olivat aivokalvon alainen verenvuoto, aivoinfarkti ja aivoverenvuoto. Sanotaan, että varmin tapa alkaa tuntea itsensä sairaaksi, on lukea lääkärikirjaa. Kun kirjassa sanotaan, että se ja se oire voi viitata siihen ja siihen, on mielenrauha sekunnissa tiessään. Vähintään joksikin aikaa. Mielenrauhansa saa katoamaan vielä nopeammin ja tehokkaammin Googlettamalla. Luin myös netin keskustelupalstoja aiheesta. Iso virhe. Se on typerintä mitä ihminen voi tehdä. Tehkää palvelus ja olkaa lukematta kaiken maailman suomikaksnelosia. Opin tämän itse kantapään kautta. Suljen sivut, en halua tietää enempää.

Jos joku kertoo kärsivänsä migreenistä, usein luullaan, että kyse on "pikku päänsärystä". Tällaisille ihmisille kehottaisin perehtymään aiheeseen hiukan paremmin. Migreeni on paljon muutakin kuin pelkkä päänsärky niin kova ja lamaannuttava kuin se onkin. Siihen voi liittyä pahoinvointia, oksentelua, valo- ja ääniherkkyyttä, myös raajojen ja muiden ruumiinosien puutumista ilmenee.

Makaan lattialla voimattomana. Minusta tuntuu, että pääni halkeaa. Muutama päivä sitten makasin pitkälti koko päivän sängyssä. Seuraavana päivänä yritin elää viikonloppua päivässä kahden päivän verran.

Näissä hetkissä sitä luulee vahvasti kuolevansa, mutta samalla taas tuntee väkevästi elävänsä. Se hetki, kun kovin mahdollinen päänsärky on läsnä. Yrität olla vain mahdollisimman paikoillasi. Lakkaat ajattelemasta, lakkaat olemasta. Makaat tuntikausia pimeässä huoneessa. Odotat silmät särkien unta, joka ei tule. Luulen, että kuolema tuntuu juuri tuolta: kaikki pimenee, et ehdi ajatella muuta kuin: voi perkele. Ei siinä ehdi kelata elämän tähtihetkiä, miettiä kenelle antaa anteeksi tai miettiä sitä, kuka hikistä päätäsi silittää. Sen muutaman pimenevän sekunnin ajan sitä miettii vain, että se on menoa nyt. Olen ajanut itseni tilaan nimeltä helvetinmoinen paniikki. Se ei ole kivaa vaan se on suorastaan jäätävää paskaa, jossa olet varma, että päiväsi ovat luetut ja noutaja tulee. Tuntuu kuin sydän irtoaisi rinnasta enkä saa kunnolla henkeä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hanna suosittelee

Mikä musta tulee isona?

Siinäpä vasta kysymys. Hain syksyn yhteishaussa 2021 opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Ei mennyt kuin hetki, kun sain tietää koulupaikasta. Se...

Blogin parhaimmat