17.10.2018

Oman elämänsä Ulla Taalasmaat

Sairasloma, saikku, motivaatiopoissaolo, rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Paikalle haukkana iskevät oman elämänsä lääketieteen lisensiaatit. Nämä itse opiskelleet "lääkärit" kyseenalaistavat sairaslomasi tarpeellisuuden. Ihmiset arvioivat ja analysoivat herkästi toisen ihmisen sairasloman syytä ja kiinnittävät huomiota siihen, jos joku näyttää nauravan ja pitävän hauskaa sairaslomalla. Tarkoittaako sairasloma ulkonaliikkumiskieltoa?

Työpaikalla työkaverit juoruavat, että ovat nähneet sinut paikassa x ja y. Kun ihminen on sairaslomalla syystä tai toisesta, ajatellaan ihanan mustavalkoisesti, että sairaan paikka on silloin kotona eikä sieltä saa poistua ennen kuin sairasloma on loppu. Olethan sairas. Serkkusi näki sinut kaupassa x, naapuri näki sinut haravoimassa pihaa, toisen naapurin kanssa törmäsit postilaatikolla. Näitä asioita ihan oikeasti kytätään. Ihmiset on uteliaita. Ja hyvin useasti suusta pääsee jotain tosi idioottimaista. Ajatellaan, että sairauden pitäisi aina näkyä ulospäin. Se, ettei jokin näy ulospäin ei tee sairaudesta vähemmän vaikeaa. Pystyn kävelemään, välillä juoksemaan, käyn kaupassa ja kaupungilla. Mua siis voitaisiin pitää työkuntoisena, koska sairauteni ei näy ulospäin. Työkaveri on sairasloman takia poissa töistä, mutta siellähän se ravaa kaupassa, kaupungilla ja kirpputorilla. Laittoi someen oikein kuvankin. Onkohan se teeskennellyt sairasta, että pääsisi kauppaan, kaupungille ja kirpputorille? 

Onnittele toki itseäsi. Olet juuri syyllistynyt toisen ihmisen sairasloman syyn arviointiin, vaikkei se ole sinun asiasi. Ei se tarkoita ulkonaliikkumiskieltoa. Sitä paitsi sairasloma on ihan paska termi. Jos on sairas, et sä silloin jumalauta lomaile vaan toivut, palaudut ja yrität parhaasi mukaan parantua. Tulee ihan vääristynyt mielikuva - siellä se Jorma nyt puuhailee kaikkea kivaa ja harrastaa, kun me muut raadetaan niska limassa duunia. Tehdään Jormankin duunit. Siis en tunne ketään, kuka jotenkin ilomielin ja hymyssä suin jäisi sairaslomalle ja nauttisi siitä.

Valitettavan usein työpaikoilla ei ymmärretä eikä tueta sairastunutta. Pahoitetaan mieli ja syyllistetään. Se jos joku me suomalaiset ainakin osataan. Se ei ainakaan paranna sairastuneen oloa. Olisi vallan mainiota, jos työpaikoilla olisi avoin ilmapiiri ja löytyisi ymmärrystä, jos joku sattuu sairastumaan tai tulee toistuvia sairaslomia. Kukaan ei valitse sairauttaan.

Kuvittele omalle kohdalle millaista olisi, kun jokainen päivä sairaus olisi läsnä ja siitä ei ikinä pääsisi eroon. Miten haluaisit itseäsi kohdeltavan? Vihaan olla kipeänä. Tunnen syyllisyyttä. Omatunto soimaa. Jossittelen turhia. Ehkäpä olisin kuitenkin voinut tehdä töissä jotain, vaikka tiedänkin etten olisi voinut. Kauppareissusta tulee huono omatunto. Mitä jos joku työkaveri näkee minut? Huutelee sitten työpaikan käytävillä, että "ei se Hanna mikään sairas ole" - siellä se oli reippaana ruokaostoksilla.

Deadlinet painaa päälle, työmarkkinoilla pärjäämisen taakka painaa pienen ihmisen kasaan. Jos en loista joka päivä työssäni 110% putoan oravanpyörästä, joka takaa hyvän elämänlaadun. Me haluaisimme olla korvaamattomia. Kukaan ei halua olla korvattavissa. Kuvittelemme, että jos olemme päivän tai pari poissa työmaalta koko firma kaatuu. Menee vähintäänkin konkurssiin. Sisimmässä jokainen tietää ettei asia ole näin. Meidän työkulttuurissa on totuttu ajattelemaan, että täytyy vain painaa pää rintaan ja jaksaa.

1 kommentti:

  1. Tämäpä juuri. Oletetaan, ettet oikeasti ole sairas, jos pystyt käymään ruokakaupassa tai et koko ajan valita niin somessa kuin muuallakin, kuinka sairas oletkaan. Oletetaan, että sairasloma tarkoittaa sitä, että silloin ihminen ei kykene muuhun kuin makaamaan. Tai jos kykenee, on sairasloma saatu huijaamalla.. Mutta samalla unohdetaan se, että kun sairasloma omalle kohdalle napsahtaa, ollaan kykeneviä kauppaan, lomareissuihin etc. Kaikkeen toimintaan, jonka vuoksi työkaverin sairautta epäillään.

    VastaaPoista

Hanna suosittelee

Lonkan ultraääniohjattu lääkeaineinjektio

Pelkään nykyään neuloja ja pistämistä aivan hulluna. En tiedä kumpaa pelkään enemmän. Todennäköisesti molempia yhtä paljon. Sairaalassa onne...

Blogin parhaimmat