10.10.2018

Elinsiirtoviikko

Tällä viikolla vietetään elinsiirtoviikkoa.

Munuaisia, maksoja, sydämiä. Lain mukaan meistä jokainen, joka ei ole elintenluovutusta eläessään kieltänyt, on mahdollinen elintenluovuttaja. Sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto, voi koskettaa yhtä hyvin sinua kuin lähimmäistäsikin.

Elinsiirtojonossa on jatkuvasti satoja ihmisiä ja luku kasvaa koko ajan. Suurin osa elinsiirtojonossa olevista potilaista odottaa uutta munuaista. Siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Viidestä kymmeneen prosenttia elinsiirtoa odottavista menehtyy joka vuosi, sillä uutta elintä ei ehditty saamaan ajoissa.

Joskus se, että kuolee, antaa toiselle mahdollisuuden jatkaa elämää. Sen takia toivoisinkin, että tekisit elinluovutustahdon. Jos mietit, että viitsiikö sitä nyt moiseen ryhtyä, niin mieti vähän, että teetkö niillä elimilläsi yhtään mitään sen jälkeen kun olet kuollut? Niinpä. Elinluovutustahto ja hoitotahto eivät ole kuoleman kutsumista, vaan oman viimeisen tahdon turvaamista. Elinluovutuskortti kertoo tahtosi selkeästi. Muista kertoa tahdostasi myös läheisillesi.

Entä jos surusta suunniltaan olevat sukulaiset kieltävät elintenluovutuksen, siitäkin huolimatta, että tahtosi olisikin heidän tiedossaan? Sukulaisten surua ja tunteita säästääkseni ja jotta oma viimeinen tahtoni toteutuisi, olen täyttänyt elinluovutuskortin. Sen voi ladata myös mobiilisovelluksena netistä. Jos asiaa ajatellaan niin, että onnettomuustilanteessa puhelin särkyy, niin samalla katoaa myös elinluovutussovelluskin. Puhumattakaan siitä, että nykyään puhelimet on varustettu suojakoodeilla tai sormenjälkitunnistimella - joten pahvinen versio lompakossa on erinomainen.

Itse ajattelen niin, että ideaalisessa tilanteessa elimeni voisivat auttaa useampaa elinsiirtoa odottavaa ihmistä.

Muita varteenotettavia vaihtoehtoja auttaa, on muun muassa verenluovutus ja liittyminen kantasolurekisteriin. Kantasolusiirto on potilaan viimeinen toivo parantua sen jälkeen, kun kaikki muut keinot on käytetty. Tosin läheskään kaikki eivät koskaan saa kutsua luovuttamaan kantasolujaan rekisterissä olonsa aikana, mutta jos minulla on mahdollisuus pelastaa jonkun toisen ihmisen henki, olen mielelläni osa tällaista rekisteriä. Jos sinäkin kiinnostuit, käy lukemassa lisää osoitteessa www.veripalvelu.fi/kantasolurekisteri ja liity jo tänään - sinä voit olla se ainoa oikea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hanna suosittelee

Mikä musta tulee isona?

Siinäpä vasta kysymys. Hain syksyn yhteishaussa 2021 opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Ei mennyt kuin hetki, kun sain tietää koulupaikasta. Se...

Blogin parhaimmat